HAVAINTO 1:

Ensin harmittelin, etten saanut huonetta meren puolelta, olinhan varta vasten valinnut työmatkakortteerikseni v. 1885 perustetun Kurhaus-hotellin Haagin merenpuoleisesta osasta eli Scheveningenistä, vaikka se olikin kauempana työmaasta. Halusin kuitenkin meren äärelle.

MUTTA merinäköalallisesta huoneesta en olisi pystynyt eilen dokumentoimaan, mitä hotellin pääoven edessä tapahtui! Töistä palatessani nimittäin huomasin, että hotellin parkkipaikalle oli saapumassa runsaasti diplomaattikilvin varustettuja muhkeita, mustia autoja – JA siellä oli pieni joukko Saudi-Arabian hirmuhallintoa vastustavia mielenosoittajia, joista nappasin pikaisen kuvan päästyäni pyöröovista sisään. Samalla selvisi, että oli Saudi-Arabian kansallispäivä, ja Haagin saudit olivat valinneet Kurhaus-hotellin juhlapaikakseen. Ykkösiin pukeutunutta diplomaattikuntaa sun muita silmäätekeviä parveili joka puolella.

Viitisen minuuttia myöhemmin olin huoneessani ja otin kuvan hotellin edustasta. Vertailkaapa näitä kahta kuvaa:

JUURI NIIN! Mihin mielenosoittajat oikein katosivat kuvien ottamisen välillä kuluneen viiden minuutin aikana? Kysynpä vaan!

IMG_3582

Allasosastolle saunomaan mennessäni otin vielä kuvan juhlaväestäkin. Saunasta palatessani aula oli tyhjä, mutta lasiovien takaa näkyi ravintola, jonka ainoana valaistuksena olivat kauniin pitsimäisesti kimmeltävät lyhdyt, kuin suoraan tuhannen ja yhden yön saduista. (Toisin kuin Saudi-Arabian ihmisoikeustilanne..)

Tässä vielä tältä aamulta pari kuvaa:

HAVAINTO 2:

Belgialaiset ja hollantilaiset eivät ”mökille” lähtiessään suinkaan suuntaa omaan rauhaansa luonnon helmaan, vaan pakkautuvat rannikolle toinen toistaan rumempiin betonikolosseihin räikeästi neonvalotetun turistirysärantabulevardin tuntumaan. Siksipä kai minä olin tänä aamuna ainoa lenkkeilijä hiekkarannan puolella, muut pysyivät visusti asfaltoidulla rantakadulla ravintoloiden tuntumassa.

No okei, aurinko ei ollut vielä noussut, mutta kyllä aamun kajastuksen, rantabulevardin valojen ja majakan valossa ihan hyvin näki lenkkeillä! Samalla rannalla Esko Valtaoja aikoinaan kulki miettimässä aikaa ja maailmankaikkeuden ikää, sen muistan hänen kirjastaan Kotona maailmankaikkeudessa. (Ja toivottavasti muutakin..! 😜)

Ai niin, ja vajaa kymmenen vuotta sitten Scheveningenin Kurhaus-hotellissa muuten majoittui myös tämä tuttu pariskunta:

IMG_3599

Raporttini Haagista päättyy tähän!